Astrološke hiše

Astrološke hiše

Astrološke hiše

Astrološke hiše so en od najpomembnejših astroloških pojmov za razlago in uporabo katerega koli horoskopa

Horoskop je krog, razdeljen na 12 različnih delov. Vsakega od njih imenujemo hiše. Označene so s števili od 1 do 12. Skozi horoskop jih opazujemo v nasprotni smeri urinega kazalca.

Hiše v astrologiji predstavljajo enega od temeljev, brez katerega znanja astrologije ne morete razvijati. Brez poznavanju astroloških hiš sicer lahko delno razložite horoskop, vendar bodo informacije iz njega nepopolne.

Izračun hiš v horoskopu

Astrološke hiše lahko izračunavate na več načinov. Vsak astrolog se potem, ko zelo dobro spozna različne sisteme izračuna hiš, odloča kateri sistem hiš bo izbral za svoje delo.

Običajno ljudje na začetku preizkušajo več različnih sistemov za izračun hiš, kasneje pa si izberejo tistega, ki jim najbolj ustreza.

Najbolj poznani sistemi hiš so Placidus, Regiomontanus, Koch, sistem enakih hiš in drugi. Pri svojem delu brez izjeme uporabljam Placidus sistem hiš. Enako svetujem tudi udeležencem mojih tečajev. Torej, v Astro Akademiji boste vedno uporabljali le Placidus sistem hiš.

Razdelitev in pomen astroloških hiš

Hiše delimo po različnih kriterijih. Najpogostejša delitev hiš je na kotne, sledeče in padajoče ter na kardinalne, stalne in spremenljive hiše.

Vsaka hiša ima svoj pomen in govori o prav določenem življenjskem področju.

Tako ste v 1. hiši opisani vi, v 2. hiši vaš denar, v 3. hiši vaše znanje, v 4. hiši vaš dom, v 5. hiši vaše ljubezni, v 6. hiši vaše delo, v 7. hiši vaš partner, v 8. hiši vaši dolgovi, v 9. hiši vaša potovanja, v 10. hiši vaša kariera, v 11. hiši vaš talent za astrologijo in v 12. hiši vaše slabosti.

Seveda zapisano ne more predstavljati vsega, kar je povezano s hišami. Navedeno je le primer, da si boste lahko predstavljali, kako se opisi hiš med seboj razlikujejo. Pomembno je, da pomen hiš poznate, saj boste le tako vedeli, kaj se bo dogajalo na nekem področju.  

Kateri opis je pravi?

Pri proučevanju moderne in tradicionalne astrologije boste odkrili, da se pomeni hiš pogosto razlikujejo. Veljavna sta oba, le nikar ju ne mešajte, če želite dobiti prave odgovore.

Pred razlago svoje ali druge rojstne karte (horoskopa) morate hiše in njihov pomen dobro poznati. Znanje o njih in vsem drugem, kar morate poznati, preden se lotite proučevanja katerega koli horoskopa, boste pridobili na tečaju osnove astrologije.

V kolikor vas zanima podrobno le o hišah v horoskopu, vam priporočam vpis v tečaj, ki je posvečen samo hišam.

Ko boste spoznali hiše v horoskopu, boste ugotovili, da se v nekaterih nahajajo planeti. Nekatere izmed hiš so prazne. Ljudje me pogosto sprašujejo kako je to mogoče. Vse to vam bom v tečaju podrobno razložila. 

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Certificirani Natalni Astrolog

Program je primeren za ljudi, ki želijo pridobiti poklic natalni astrolog ali želijo postati bolj srečni. Postanite najboljša verzija sebeizboljšajte uspešnost pri delu, ustvarite boljše odnose z ljubljeno osebo, domačimi in prijatelji in še veliko več.

 • Irena Stopar pravi:

  V kolikšni meri že poznate hiše? Kaj ste o hišah vedno želeli vedeti, pa do danes še niste našli odgovora?

 • Cvetana Turk pravi:

  Pozdravljena,

  Vse kar napište, je več kot odlično – jasno in razumljivo.

  Trenutno berem vaši knjigi Astrologija za vsakogar I in Denar, kako se rešiti dolgov…in seveda vaše članke, trenutno o Astroloških hišah.
  Ko sem ravno pri hišah imam vprašanje in sicer o aspektih med planeti in hišami, primer: sonce konjunkcija z 10.hišo, sonce trigon s VI. hišo. itd…Teh razlag ne najdem ,vsaj jaz ne, v nobeni literaturi, povsod so opisani samo aspekti med planeti.

  V knjigi Astrologija za vsakogar I so na 150 strani napisani primeri aspektov Venere s kotnimi hišami in sklepam, da je razlaga za ostale hiše nekako po tem principu.
  Obstaja možnost, da bi napisali še kak primer?

  Hvala.

  S spoštovanjem,
  Cvetana Turk

  • Irena Stopar pravi:

   Pozdravljeni gospa Cvetana,

   Najlepša hvala za vaš komentar in predlog. Še posebno me veseli, da je jasno in razumljivo, kar napišem. 🙂

   Res je, razlage o aspektih med planeti in hišami v knjigah ne boste našli. Vsaj jaz nimam v svoji knjižnici nobene, kjer bi bili aspekti z vrhovi hiš opisani.

   Namig:
   V Moji Akademiji poteka tečaj Osnove astrologije, kjer vadimo različne opise; tudi takšne, ki jih ni v nobeni knjigi. Ker ste zahtevnejša uporabnica astrologije, vas povabim, da se nam pridružite na astroloških tečajih, kjer bo vse oživelo.

   Pri samostojnem razmišljanju pa lahko uporabite kot ste zapisali – napotke iz Učbenika za osnove astrologije.

   Primere pripravljam predvsem za svoje študente. Razmišljam, da bi del dodala v kakšno od mojih prihodnjih knjig, npr. v Prognostiko, a se bom dokončno odločila, ko bo knjiga v pripravi.

 • >