Sončev mrk v petek, 13.7.2018

Sončev mrk v juniju 2021 na 19° dvojčka

Sončev mrk junija 2021

Tik pred poletjem pričakujemo dva mrka. Prvi, Lunin mrk, se zgodi 26.5.2021, za njim pa še Sončev mrk 10.6.2021. Mrki prinašajo močne energije z neba, zato jih čutite še vsaj nekaj mesecev zatem, ko se zgodijo. 

Dnevi mrka so neprimerni za kakršne koli pomembne aktivnosti. Veliko bolje si je vzeti več časa zase in vse aktivnosti, ki jih opravljate na dan mrka kot brezglavo hiteti. Čas počitka in zaupanja v Življenje se vam kasneje lepo obrestuje. Vpliv mrkov lahko čutite celo več dni prej in kasneje. 

Letos se zgodijo le štirje mrki, od tega dva Sončeva in dva Lunina mrka. Oba se dogajata v dvojčkih in prinašata razgibano energijo predvsem dvojčkom in strelcem. Ne bosta pa obšla niti drugih znamenj zodiaka, zato se pripravite na njun vpliv.  

Zabeležite si stopinje mrkov 

 • Lunin mrk na 5° dvojčka in 5° strelca
 • Sončev mrk na 19° dvojčka

To so stopinje letošnjih pomladnih mrkov. V kolikor imate katerega koli od planetov iz rojstnega horoskopa ali prognoze postavljenega na teh ali blizu teh stopinj, boste vpliv mrkov čutili močneje kot ostali ljudje.

Sončev mrk – splošni vpliv

Pri opisu in uporabi Sončevega mrka, bom ostala pri pomenih, ki jih uporabljamo v astrologiji. Na hitro povedano, se Sončev mrk zgodi, ko se Luna in Sonce nahajata v eksaktni (natančni) konjunkciji in v bližini Luninih vozlov. 

Čas pred mrkom, v času trajanja mrka in po njem, je za ogromno ljudi izjemno naporen. Ljudje, ki jih »mrk zadane«, postanejo zelo občutljivi. Tudi tisti, ki po naravi sicer niso občutljivi na lunine mene (na polno luno, prazno luno ali lunina krajca). 

Za človeka je vedno, v tem času pa še posebno izjemno pomembno dovolj kvalitetnega spanca. V času mrkov, ljudje pogosto tožijo, da so neprespani. Čez dan se hitreje utrudijo in na videz brez razloga postanejo razdražljivi. Posledice pa... saj sami veste!

V kolikor vas bodo mrki obšli, bodite pozorni na druge v svojem okolju, ki vpliv močno čutijo. Premagajte morebitno nepotrebno kritiko in jih ne dražite. Poskušajte sprejeti njihovo počutje, čeprav morda težko razumete, kaj se godi z njimi.

Sončev mrk v Merkurjevem znamenju

Sončev mrk se v juniju zgodi na 19° astrološkega znamenja dvojčka. Takrat, kot je značilno za Sončev mrk, bosta v konjunkciji na tej stopinji oba, Sonce in Luna. V bližini se nahaja Severni Lunin vozel, ki kaže smer razvoja osebnosti skozi izobraževanje in pomembne odločitve. 

Merkur se tokrat nahaja v svojem znamenju, v dvojčkih. Tu je osredotočen na gibanje, tako v fizičnem smislu (vsak premik telesa, hoja, tek, rekreacija, vožnja,...) kot v miselnem smislu (notranje odločanje, razmišljanje v samoti, sledenje najmočnejšim idejam, ki se porajajo v vas).

Merkur je zdaj retrograden, zato v povezavi s tem Sončevim mrkom lahko pravimo "generalno čiščenje v glavi". Osredotočite se na misli, mislene predstave in način razmišljanja, ki vam ne služi več.

Odpustite čim več stare navlake in pripravite prostor za nove ideje, ki vas bodo vodile varno dalje po novi poti. Četudi vas je morda strah novega načina razmišljanja, ga premagajte in se ga osvobodite. 

K vsemu povedanemu, blagodejno prispeva tudi retrogradni Saturn, ki zahteva, da pri svojih najpomembnejših odločitvah naredite predah in se prepustite vodenju vaše nezmotljive intuicije. 

Sončev mrk in Merkur aktivirani

Poleg dneva Sončevega mrka, bodite pazljivi na naslednje datume: 

 • 18. 5. 2021 - Namig: Pokukajte v svoj dnevnik, kaj se je dogajalo na ta dan
 • 10.6.2021 - Dan Sončevega mrka
 • 12.6.2021 - Merkur se vrača na mesto Sončevega mrka
 • 2.7.2021 - Merkurjev ponovni prehod skozi stopinjo Sončevega mrka

Ti dnevi so lahko za vas zelo pomembni, saj predstavljajo dneve, ko se zgodi mrk, pred in za njim pa dva dneva, ko Merkur prehaja mesto Sončevega mrka. V kolikor se vam v teh dneh zgodi karkoli pomembnega, vedite, da so to stvari, katerim je vredno posvetiti več časa in pozornosti. 

Mrki so praviloma naporni, saj zahtevajo "generalno čiščenje". V času mrka se lahko zgodi (no, pravzaprav se pogosto dogaja), da mrk nekaj odnese in na prvi pogled poslabša zadevo, preden se pojavi izboljšanje situacije.

Kadar vam je že jasno, kaj morate izpustiti iz svojega življenja ali temeljito prečistiti (tokrat gre za vaše misli), pa kljub tej jasnosti še vedno odnašate, je naloga mrka odvzeti odvečno kljub vašemu uporu. To pa boli, celo zelo boli. 

Zavedajte se, da je zdaj Merkur retrograden v dvojčkih in kot tak zahteva obrat v preteklost. Razčistite s seboj in naredite red v glavi. Tega ne morete narediti, če nenehno hitite in si ne vzamete časa zase, zato se upočasnite.

Planeti so z razlogom včasih hitri in direktni ter občasno upočasnijo svoje gibanje, se celo ustavijo in zamenjajo smer. S tem vam sporočajo, da je čas, da se upočasnite tudi vi. Nobene afirmacije vam ne bodo pomagali, če se ne boste uskladili z energijami z neba. 

Rada bi vas opozorila še na eno dejstvo delovanja mrkov. 

Ne pozabite!

Ker je poleg Sonca v vašem horoskopu še 9 planetov, lahko mrk vzpodbudi katerega koli od njih.


Sončev mrk je lahko vaš zaveznik ali sovražnik

Sončev mrk se zgodi, če vam je prav ali ne. Področje, ki ga osvetli, bo občutljivo, četudi znate vso astrologijo tega sveta. Samo zato, ker ga razumete in ga znate pojasniti oz. razložiti njegov vpliv, ga ne morete preprečiti. Lahko pa storite nekaj drugega. 

Bolje, kot mrke poznate, lažje se boste umirili in sprejeli situacijo, kakršna koli že je. V kolikor je smiselno ustvarjati spremembe, jih boste lahko do določene mere sami uvajali. Pravi blagoslov pa je razumeti, sprejeti in se kdaj nasmehniti tudi sebi ali drugemu, ki ga "trka Luna". 

Če želite lunine mene in mrke razumeti, vas bom pocrkljala z znanjem o njih na BREZPLAČNEM WEBINARJU. V kolikor ste občutljivi na mrke ali imate nekoga občutljivega v bližini, boste v dobri družbi začutili olajšanje. Pridite in se sprostite! 

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Vpliv mrkov na vaše življenje

Mrki se zgodijo vsaj štirikrat letno, torej precej pogosto. Lahko povzročajo stresno življenje ali priložnosti za rast in razvoj.

Da bi jih lahko bolje razumeli, sem za vas pripravila spletni tečaj Lunacije in Mrki, na katerem boste podrobno spoznali sončev in lunin mrk ter njun vpliv na vaše življenje.

 • Irena Stopar pravi:

  Kako prenašate Sončev mrk?

 • Mojca Knez pravi:

  Na mene zelo vpliva

  • Irena Stopar pravi:

   Mojca, še sreča, da je tokrat vikend. Poskušajte si odpočiti. A, kljub temu ne pozabite na aktivnost. Kak sprehod v naravi zelo pomaga.

 • Dušanka pravi:

  Očitno se že pripravljajo spremembe, in na katere bom morala odreagirati, pa naj so še tako boleče !

  • Irena Stopar pravi:

   Draga Dušanka, običajno so mrki tisti zadnji, ki zahtevajo spremembo. V človeški naravi je, da s spremembami odlašamo do zadnjega. Žal, se zatem nakopičijo zadeve, ki se zdijo celo neznosne. Mrki vplivajo kar nekaj časa (od pol leta do 5 let) in v tem času nas pripeljejo do sprememb. Predvsem bolečih.

   Dobra novica je, da zatem, ko zdržimo bolečino, le-ta pojenja in se v našem življenju naredi prostor za nekaj novega, boljšega. Tudi vam bo po spremembi bolje. Verjemite, zmorete!

 • ANA ZUPANCIC pravi:

  Brez energije,volje, pred mano čista TEMA in vsa v bolečinah. Noro

  • Irena Stopar pravi:

   Ana, naj vas najprej malo potolažim. Gre za tipične “pred-mrkove” simptome. Če je na delu mrk, bo v naslednjem tednu počasi začelo popuščati.

   Seveda, če ne gre za nujno spremembo. V tem primeru boste morali narediti bistveno spremembo v življenju. Nekaj, česar si verjetno ne želite, a je potrebno.

   Upam, da se boste v nekaj dneh bolje počutili.

  • ANA ZUPANCIC pravi:

   Verjetno bo držal drugi odstavek – nujne spremembe, težke odločitve so pred mano, ki se jih bojim, a se zavedam da ni drugega izhoda. Bodite lepo in hvala lepa.

   • Irena Stopar pravi:

    Ana, žal so spremembe v življenju nujne. So gonilo uspeha in hitrejša pot do sreče. V kolikor boste imeli težave, vam toplo priporočam posvet pri meni, ker nekdo, ki ni čustveno vpleten, lažje oceni, kaj je vredno in v kaj le vodi nestrpnost, ki se v takšnem času rada pojavlja v človeku.
    Lepo bodite, kolikor je pač mogoče.

 • Jan pravi:

  Jaz pa pri tem mrku nisem čutil nič posebnega, medtem ko me je poletni julijski mrk čisto izčrpal. Zdaj celo malo več premišljujem in meljem zadeve kaj bi še lahko naredil boljše v prihodnosti glede projektov, ki mi rojijo po mislih. Energije imam srednje veliko, je je bilo že več pa tudi veliko manj. Tako da bomo videli. Borili se bomo še naprej. 🙂
  Vse dobro v Novem Letu 2019 Vam Irena in vsem bralcem. Lp Jan

  • Irena Stopar pravi:

   Jan, k sreči vsi mrki niso za vsakega človeka enako pomembni. Pravite, da vas je mrk v juliju izčrpal. Kolikor sem vas uspela spoznati, delate na sebi in spreminjate mnogo okoliščin, v katerih ste se znašli. Verjetno ste dovolj razčistili, da si lahko zdaj malce odpočijete.

   Tudi vam želim čudovito leto in polno novih spoznanj, ki jih boste koristno uporabili za lepše življenje. 🙂

 • Ljubica pravi:

  Gospa Irena mene je tokratni sončni mrk povsem izčrpal. Imela in še imam občutek kot,da sem obtežena s skalo. Poleg vsega imam še zelo nizek pritisk. Dva dni zelo slabo spim in čeprav se veliko sprehajam mi tokrat to povzroča prave muke. Po znamenju sem sicer strelka a je moj podznak tehtnica. Čeprav vem,da bo vse to minilo je pa tokrat resnično težko

  • Irena Stopar pravi:

   Joj, draga gospa Ljubica, zelo mi je žal, ampak vi resnično potrebujete oddih od vsega. Bodite pozorni na zdravje. Če se slučajno v kratkem času ne izboljša, vam priporočam preventivni obisk zdravnika.

 • Jerneja pravi:

  V natalni karti sicer nimam katerega od planetov v znamenju Dvojčka, imam pa progresirano Luno na 19 stopinji Strelca devete hiše. Čustva, lastne potrebe, duša, mama…

  • Irena Stopar pravi:

   Jerneja, hvala za komentar.

   Tudi progresirani planeti štejejo. O njih ne pišem, ker večina bralcev še natalnega horoskopa ne razume najbolje, ampak delujejo še kako močno. Dogajanje mora biti pestro ali še bo.

   Namig: Bolj, kot se poglobite vase in svoj notranji svet ter si priznate, kaj se godi, kako čutite, se počutite, po čem resnično hrepenite in predelate morebitne izzive, lažje jo boste “odnesli”.

   Pa… poglejte, če kaj lepo aspektira vašo progresirano Luno, ker je tam pomoč. Zmorete! 🙂

   • Jerneja pravi:

    Progresirana Luna tvori sekstil z natalnim Soncem v Vodnarju (24 st. 59 min.) v 12 hiši, z orbisom 6 stopinj. In, če še vključim znanje, pridobljeno do sedaj; bo progresirana Luna tvorila eksaktni sekstil natanko tedaj, ko bo Luna prehajala 24 stopinjo in 59 min. Strelca. Gre torej za aplikativni aspekt. Ali razumem pravilno? Gre torej za aspekt priložnosti, ki ga bo osvetlina Luna. Merkurja nisem vključila poleg, ker tvori orbis 7 stopinj; mi pa smo rekli, da bomo jemali pri sekstilu le 4-6 stopinj. Ravno tako se nahaja na 22 stopinji Vodnarja progresirani Mars… . Mislim, da bo kar pestro. 🙂

    • Irena Stopar pravi:

     Uhhh… Zna biti res pestro. Predvsem ne pozabite, da gre za priložnosti. Bodite odprti za kaj novega. Vedeli boste, kaj je pravo, ker boste začutili v sebi prav “hrepenenje duše” in si rekli: “To je to.” ali “To moram preizkusiti oz. narediti.”. Pa… imejte dovolj časa zase, da boste predelovali stvari sproti. Kljub ugodnim vplivom, so energije zelo močne in človeško telo ni narejeno zanje brez počitka ali vsaj predaha. Vem, da zmorete in vam želim, da zdaj res dobro izkoristite čas zase. Je morda tole lahko povezano z vašo horarno astrologijo? 😉

 • >