Horoskopi in razlika med horoskopi

Razlika med horoskopi in njihova uporaba

Razlika med horoskopi 

Obstaja velika razlika med horoskopi. Najpomembnejši je Rojstni horoskop, a jih poznamo več vrst in vsak ima svoj namen.

Eno od pogostih vprašanj, ki jih prejemam, je povezano s tem, kateri horoskop bi vam lahko najbolj koristil. Da to pojasnim, moram napisati malce daljši prispevek kot običajno. 

Predvidevam, da ste že sami ugotovili, da astrologija kot glavno »orodje« uporablja horoskop. Ko imam v mislih »orodje«, ne gre za horoskop, kot ga poznate npr. letni horoskop ali mesečni horoskop, pač pa za izris kroga, razdeljenega na 12 delov, in v njem vrisane planete.

Takšnih horoskopov je veliko. Na tem mestu poskušajte sprejeti dejstvo, da vsak horoskop ni primeren za vse namene. Odvisno od tegob ali priložnosti v vašem življenju je odvisno, katerega je vredno uporabiti.

Splošni in osebni horoskopi

Nekateri horoskopi so napisani predvsem zato, ker jih radi prebirate. V mislih imam splošne horoskope, npr. letni horoskop ali mesečni horoskop. Ti so splošni. Če jih napiše dober astrolog, se boste marsikdaj našli v njih. 

Ostale horoskope, ki nastanejo na osnovi vaših natančnih rojstnih podatkov, je vredno vzeti v roke, ko iščete odgovor na vprašanja, povezana z seboj in svojim življenjem. Opisujejo samo vas, zato jim pravimo »osebni«.

Takšni horoskopi podajajo najbolj natančne informacije o vas in dogajanju, pomembnem za vas. Pravzaprav so edini, ki bodo dali zanesljive odgovore, ko želite nekaj razumeti ali spremeniti ali se pripraviti na prihodnost glede prav posebnega življenjskega področja ali iščete svoje življenjsko poslanstvo. 

Splošni horoskop v medijih

Verjetno ste že sami ugotovili, da vam splošni horoskop lahko daje smernice za posamezno leto, mesec, teden ali dan. Nekateri splošni horoskopi veljajo za astrološka znamenja, drugi za določeno obdobje. 

Horoskop, ki spada med splošne horoskope, in jih lahko preberete na moji spletni strani ali drugje, mora biti narejen predvsem na podlagi tistih postavitev planetov, ki vplivajo na celo astrološko znamenje. Če takšen horoskop napiše astrolog, je lahko uporaben za vas.

Pri tem se zavedajte, da splošni horoskop ne more upoštevati drugih postavitev kot postavitev Sonca v vašem horoskopu. V njem pa imate še 9 drugih planetov in več točk. Zato se splošni opis lahko »skrega« z nečem drugim v vašem horoskopu in tako ne drži za vas.

Ugotovili boste, da bodo včasih opisi veljali za vas in dogajanje v vašem življenju. Drugič se nobena stvar ne bo ujemala s tem, kar se vam dogaja. Kako se vam godi, je odvisno od celotnega rojstnega horoskopa.

Predlagam, da se splošnim horoskopom izognete, če ste v obdobju stresa, depresije, težkih izzivov ali pred pomembnejšimi odločitvami, za katere niste prepričani, kako jih sprejeti. V takšnem obdobju, če astrologije ne znate sami uporabiti, je primeren predvsem posvet pri astrologu.

Rojstni horoskop

Med mojimi storitvami boste našli Rojstni horoskop. To je horoskop, napisan na osnovi vaših rojstnih podatkov. V njem so vključeni samo opisi tistih planetov, ki obstajajo v vašem rojstnem horoskopu in zato o lastnostih, ki jih nosite v sebi.

Vedeti morate, da za izračun horoskopa poskrbi astrološki program. Nato pa so vanj vključeni opisi planetov, hiš in aspektov, ki so zapisani v njem. Njegova oblika je vedno enaka in se ne spreminja. Prav zato je lahko prispevek, ki ga zanj plačate le nekaj centov na dan ali še veliko manj, saj ga boste uporabljali do konca življenja. 

Sama tak horoskop imenujem standardizirani rojstni horoskop. Kot zelo koristen se izkaže, kadar se želite bolj poglobljeno ukvarjati s seboj. V veliko pomoč vam bo, če želite spoznati svoje talente, močne točke, slabosti ali karkoli, povezanega z vami osebno.

Z razumevanjem svojih osebnostnih lastnosti in nagibov, ki vas vodijo v različne situacije, se boste lažje odločili, kaj je pravo za vas in čemu se izogniti skozi vse svoje življenje.

Pomembno je, da se zavedate, da se rojstni horoskop ne spreminja. Kakršnega imate ob rojstvu, vas bo spremljal skozi vse življenje. Svoj izvod shranite, saj ga boste lahko uporabili kadarkoli.

Kasneje je dobro v kombinaciji z njim uporabiti še druge horoskope, če želite spremljati, kaj se bo zgodilo v npr. letošnjem letu. Pa tudi v primeru, ko želite predvideti ujemanje z neko drugo osebo.

Naj poskusim kratko razložiti na primeru uporabe skozi čas. Pri 20-ih letih se boste šele spoznavali z nekaterimi svojimi lastnostmi. Marsikaj še ne bo jasno. Pri 40-ih boste mnogo dobrega že izkoristili oz. preobrazili marsikaj, kar vam je pri 20-ih povzročalo težave.

Zato se vam lahko zgodi, da se boste ob prebiranju vrnili v preteklost in se nasmejali, da ste »to že predelali« ali pa ugotovili, da bi se bilo prav zdaj vredno ukvarjati in preobraziti »tale delček sebe«. Skratka, rojstni horoskop je namenjen raziskovanju in spoznavanju sebe.

Osebni dnevni horoskop

Osebni dnevni horoskop je horoskop, napisan na osnovi vaših rojstnih podatkov, a se močno razlikuje od rojstnega horoskopa. Njegova naloga je dnevno opozoriti na pomembnejše zadeve v vašem življenju. V njem boste našli opise, kaj vam prinašajo planeti iz dneva v dan.

Če boste pokukali vanj, boste ugotovili, da se iz dneva v dan menjajo ugodni in neugodni dnevi, vplivi oz. opisi. V nekaterih dneh so opisi mešani. Na nekem področju vam bo šlo dobro, na drugem se lahko zgodi popolno razočaranje.

V takšnih dneh se je dobro ukvarjati z zadevami, ki so lepo opisane, saj imate na tistem področju podporo planetov in lahko doživite veliko dobrega. Dobro se je izogniti tistemu, kar je opisano kot stres in razočaranje, saj se tako ne bo zgodilo ali pa bo dogajanje blažje.

Osebni dnevni horoskop je tako zelo koristen pripomoček pri načrtovanju vaših dni in vsakodnevnih obveznosti. Sama ga vedno uporabljam v kombinaciji z namiznim koledarjem. V koledarju označim pomembne ugodne in neugodne dni in tako načrtujem svoje aktivnosti.

Povedal vam bo, ali je dan primeren za pogovor z drugimi, za menjavo službe, za ukvarjanje z denarjem ali karkoli drugega. V njem najdete opozorila, za kaj dan ni primeren in mnoge napotke, kako ravnati bolje.

Ni pa namenjen poglobljenemu razumevanju sebe ali iskanju odgovorov glede samo enega življenjskega področja.

Primer: 
Reciva, da vas zanima kaj je glavna tema letošnjega leta oz. v kolikšni meri se je vredno letos ukvarjati z ljubeznijo, denarjem ali kariero. V osebnem dnevnem horoskopu boste našli dneve, ki so ugodni za izbrano početje. Več zadev kot boste počeli v ugodnih dneh, več sreče in uspeha boste doživeli na dnevnem nivoju.

Z malimi koraki boste lahko napredovali in čez nekaj mesecev zadovoljno pogledali dosežke leta. Ne bo pa tak horoskop ponudil poglobljenih odgovorov, kaj je tema leta, saj je namenjen predvsem dnevnemu spremljanju in načrtovanju.

Če želite pridobiti jasnost v odgovoru, je odgovor potrebno poiskati v vašem rojstnem horoskopu, razširjenem z vrsto drugih horoskopov in jih primerjati. Tega standardizirani horoskop ne vsebuje. Za tovrstne dileme je potreben posvet, ki ga opravljam na svoj način.

Po posvetu pa le uporabite Osebni dnevni horoskop, saj se na njem nikoli ne osredotočam na vsakodnevne zadeve, pač pa na najpomembnejše za vas. Naj vam pomaga doseči tisto, za kar so vam planeti že tlakovali pot aktualnega leta.

Horarna astrologija ali odgovori na konkretna vprašanja

Čeprav me ime horarna astrologija spominja na "horor" ali nekaj grozljivega, jo zelo pogosto uporabim za svoje dileme tudi sama. 

Zakaj?
Ker je preprosta, daje hitre in zanesljive odgovore.

Kdaj?
Kadar sem pred tolikšno dilemo, da se ne želim zanesti le na Osebni dnevni horoskop  (ja, tudi jaz ga uporabljam vsak dan), pač pa potrebujem "drugo" ali "nevtralno" mnenje.  

Mnogo ljudi meša astrologijo in vedeževanje. Astrologija, kot jo glavnino časa prakticiram sama, je namenjena predvsem osebnostni preobrazbi, razumevanju sebe in okoliščin, v katerih ste se znašli. Koristna je, ko iščete rešitve in se niste pripravljeni vdati v usodo.

Kadar pa vas samo zanima, »kaj se bo zgodilo«, je na mestu horarna astrologija. Ta odgovarja na konkretna vprašanja. Najhitreje boste našli odgovor, če imate jasno oblikovano vprašanje, na katerega je mogoče odgovoriti kratko z »Da.« ali »Ne.«.

Pri horarni astrologiji ne morete naenkrat prejeti odgovora na več kot eno vprašanje. Postavite lahko le eno, in sicer tisto, ki vas v tistem hipu najbolj muči. Za odgovor boste potrebovali astrologa ali znanje, ki ga lahko pridobite pod mojim mentorstvom.

Ker je horarna astrologija najbolj preprosta veja astrologije, se lahko veščine odgovarjanja na konkretna vprašanja pod mojim mentorstvom zelo hitro naučite. Investicija v tečaj se vam zelo hitro povrne, če npr. radi pokličete astrologe, jasnovidce, numerologe ali vedeževalce.

Astrološki posvet

Že v prejšnjih odstavkih sem se dotaknila posveta in kdaj je pravi čas zanj, zato se bom tokrat verjetno malce ponovila. Astrološki posvet je primeren predvsem takrat, ko ste pred pomembnimi odločitvami v svojem življenju.

Takšne odločitve so lahko povezane z vašimi poklicnimi načrti, osnovnimi finančnimi odločitvami, povezanimi z vašim ravnanjem z denarjem, razumevanjem partnerskih ali družinskih odnosov in podobno.

Ukvarjava se lahko tudi z vašo (pre)občutljivostjo in razumevanjem okoliščin, zaradi katerih ste občutljivi ali ranljivi. Včasih se po posvetu nekdo bolje počuti le zato, ker izve, da ni nič narobe z njim, pač pa je obdobje »čudno« in je pričakovati, da se bo izboljšalo v določenem času.

Za mnogo dilem vam lahko ponudim tudi nasvet, kako ravnati, da se vaše tegobe zmanjšajo ali jih odpravite. Bolj, kot ste pripravljeni na spremembo, več koristi boste imeli od posveta in obratno.

Na posvetu se ne ukvarjava z vsakodnevnimi in hitro minljivimi vplivi. Te z lahkoto spremljate sami v Osebnem dnevnem horoskopu in zanje ne potrebujete posveta.

Posvet je namenjen temu, da se lahko v miru osredotočiva predvsem na tisto, kar je dolgoročno pomembno za vas, in bi bilo dobro razrešiti v letošnjem letu (oz. izbranem obdobju).

Namreč, pogosto se zgodi, da v ugodnih obdobjih ljudje ne morejo dovolj hitro napredovati in uresničiti tistega, kar jim horoskop obljublja, ker v preteklih težkih obdobjih niso razčistili z nečem. Nerazčiščene zadeve pa blokirajo uresničitev dobrega v prihodnosti, zato se jim je vredno pravočasno posvetiti.

Posvet je koristen, ko potrebujete nevtralen »helikopterski pogled« na dogajanje v vašem življenju. Koristil vam bo, če se o čemerkoli odločate, pa si želite preveriti, kaj vam odločitev lahko prinese v prihodnosti.

Podrobnejši horoskopi

Poleg omenjenih osnovnih horoskopov, ki so med ljudmi najbolj znani, obstajajo mnogi podrobnejši. Te uporabljamo astrologi pri svojem vsakodnevnem delu. 

V kolikor ste se ravno srečali z astrologijo, se vam lahko marsikaj, kar sem zapisala, dozdeva čudno. Vsaj meni se je na začetku zdelo, da je vse skupaj ena sama zmešnjava. Niti v sanjah si takrat nisem predstavljala, kako koristna veda je astrologija.

Na hitro povzamem, da si z Rojstnim horoskopom in Osebnim dnevnim horoskopom lahko pomagate sami. Torej, namenjena sta raziskovanju sebe in načrtovanju svojih dni. Sta odlična pripomočka. Ker sta preprosta za uporabo in ne zahtevata znanja astrologije, ju lahko uporabite in izkoristite iz dneva v dan. 

V kolikor ne najdete odgovorov v Rojstnem horoskopu in vas ne zanima dogajanje v nekem dnevu, pač pa vas skrbi glede daljšega obdobja in dogajanja, je za vas primeren posvet

Če boste izbrali za svetovanje mene, lepo prosim, preberite, kako potekajo posveti pri meni, saj klasičnih astroloških posvetov že dolgo več ne opravljam. Če se stran na povezavi tukaj ne odpre, posvetov trenutno ne uspem opravljati

Sčasoma boste ugotovili, da je astrologija pravzaprav zelo preprosta in predvsem zelo uporabna. Le začeti je treba na začetku in ves čas zatem slediti preprostim pravilom. Ko boste pripravljeni, vam z veseljem pokažem več.

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Kaj pravi rojstni horoskop o vas?

Mnogo ljudi se vrti v začaranem krogu razočaranj, ker v njih živi delček, ki jim povzroča težave. S pomočjo rojstnega horoskopa boste spoznali svoje talente, prednosti in vrline. Kar vam povzroča težave, boste lažje razumeli in spremenili. Bodite pogumni in si naredite lepše življenje sami s pomočjo vašega rojstnega horoskopa.

  • Irena Stopar pravi:

    Že uporabljate astrologijo, horoskop? Kako vam najbolj koristi in kaj bi še radi spoznali?

  • >