Ob Luninem mrku Lune ne vidite.

Lunacije in mrki v astrologiji

Lunacije in mrki 

Lunacije in Mrki je bila ena od prvih tem Biltena Astro, ki sem ga začela izdajati že leta 2006, in ga je kasneje nadomestilo mnogo prispevkov na mojih spletnih straneh. 

Lunacije in mrki so vedno aktualna tema, ker so preproste, vidne s prostim očesom in pogosto burijo domišljijo ljudi, ki jih opazujejo. Morda tudi vašo. Še bolj pomembni so zato, ker njihov negativen in razdražljiv vpliv zelo močno čuti ogromno ljudi. 

Lunacije in mrki so sestavljeni iz vplivov Sonca in Lune

Verjetno ste že kdaj slišali, da »nekoga nosi Luna«. Pri nas so se sosedje pogosto spraševali: »Ali bo spet polna Luna? Soseda Micka je spet veliko bolj glasna kot običajno.« Seveda je Micka izmišljeno ime, zgodba pa resnična. 

To so preprosti odzivi na dogajanja v nas, pogojena z odnosom Sonca in Lune na nebu. Ker jih ljudje čutimo v svojem vsakodnevnem življenju, si zaslužijo, da jih vsaj nekoliko bliže spoznate.

Lunacije in mrki so vzbujali strah in trepet

Ljudje so se že v starih časih ozirali v nebo in ga opazovali. Kadar so se dogajale lunacije in mrki na nebu, so tem obdobjem celo preprosti ljudje pridali večji pomen.

Kadar se je dogajal mrk (Sončev ali Lunin), so prestrašeni čakali, kakšna nesreča jih čaka v naslednjem obdobju.

Sama verjamem, in v praksi se je izkazalo, da so lunacije in mrki priložnosti, ki nam odkrivajo, česa še nismo postorili in nam dajejo priložnost, da le-to uredimo v svojem življenje.

»Negativne« in »pozitivne« vplive zapisujem v narekovajih, saj nič v življenju ni le slabo ali le dobro.

Z drugimi besedami bi lahko rekli, da življenje ni črno-belo, pač pa se v njem prelivajo najrazličnejše kombinacije in barvni odtenki.

Če ne storite ničesar, da bi kaj spremenili v svojem življenju, nebo poskrbi, da se morate ukvarjati s tem, kar ste zanemarili. Tudi v obliki lunacij (luninih men) in še močneje mrkov. 

Zato se vam včasih zdi, da doživljate prav posebno negativno obdobje. Takrat je odličen čas za učenje astrologije ali obisk astrologa, ki naj vam pomaga ozavestiti, kaj se dogaja in kako najlažje pristopiti k reševanju problemov.

Nekateri vplivi, spremembe in možnosti so lahko tudi v času lunacij in mrkov posebno pozitivne in vam prinašajo priložnosti za nemoteno ter hitrejše napredovanje. Modro jih uporabite. 

Vsakokrat so vplivi odvisni od postavitev planetov v rojstnem horoskopu. Torej od vplivov ter energij, ki jih nosite v sebi. Če lunacija ali mrk aktivira vaše planete, boste vpliv močno čutili. 

Nikar pa ne zanemarite možnosti vpliva, ki je v določeni meri odvisen tudi od tega, koliko ste »do danes delali na sebi« in koliko zavedanja o sebi ter o svojem življenju ste pridobili.

Lunacije in mrki ter razlaga horoskopa

Naj vam povem na kratko, kaj predstavljajo lunacije in mrki pri razlagi rojstne ali druge karte (horoskopa).

Pri praktičnem opazovanju vpliva planetov, lunacij in mrkov, se lahko zgodi, da planeti iz rojstnega ali drugega horoskopa sestavijo aspekte (povezave) z nekaterimi točkami, ki opisujejo mesto, kjer se je zgodila določena lunacija ali mrk.

Takšne povezave nakazujejo na bolj pestro dogajanje v vašem življenju. 

Prazna Luna in Polna Luna ter povezava z Luninimi vozli

Z besedo lunacija preprosto opišete mesto, kjer se je pojavil aspekt Luna konjunkcija Sonce, ki jo imenujemo Prazna Luna ali Mlaj.

Kadar je Luna v opoziciji s Soncem (še en od aspektov oz. povezav med planeti), na nebu lahko opazujete Polno Luno ali Ščip. 

Kadar se takšna lunacija zgodi v bližini Luninih vozlov, govorimo o Mrku.

Lunin mrk in Sončev mrk

Ljudje si pogosto težko zapomnijo, kateri je Sončev in kateri je Lunin Mrk.

Preprosto si lahko zapomnite, da se zgodi Sončev Mrk na mestu, kjer sta Sonce in Luna v konjunkciji, Lunin Mrk pa na mestu, kjer sta Sonce in Luna v opoziciji.

Pri tem ne smete pozabiti, da gre za Mrk le takrat, kadar se lunacija zgodi v konjunkciji s Soncem, Luno in Luninima vozloma (Severni in Južni Lunin vozel).

Vpliv mrkov

Stopinja mrka predstavlja občutljivo točko, ki ima lahko »pozitiven« ali »negativen« vpliv na vaše življenje. Predstavlja dogodke, ki bodo se bodo pogosteje pojavljali in vplive, ki bodo močneje delovali v vašem življenju do naslednjega Mrka istega tipa.

V večini primerov mrk deluje okoli 6 mesecev, čeprav se lahko zgodi, da njegov vpliv čutite še nekaj let. Prav posebno pomembni so mrki, ki se zgodijo v konjunkciji s pomembnim delom v horoskopu.

Pri analizi mrkov in lunacij morate proučiti hišo, v kateri se Mrk dogaja. Če se dogaja v konjunkciji s katerim od planetov v hiši ali na vrhu te hiše, kaže na pomembno dogajanje na področju, o katerem govori hiša.

Pred vplivom mrkov niso imune niti države in svetovno pomembni dogodki. S proučevanjem le-teh se podrobneje ukvarja veja astrologije, ki jo imenujemo Mundana astrologija.

Orbis za Lunacije in mrke

Orbis, ki ga lahko upoštevate, znaša največ 2 – 3°. Obstajajo pa tudi izjeme. Pomembno je opazovati vse eksaktne aspekte, zlasti konjunkcije, ki delujejo najmočneje. Za vas sem pripravila aktualno tabelo lunacij in mrkov, saj se približno vsake 14 dni dogaja nova lunacija.

Zanimivost: Vsako leto doživimo okoli 24-26 lunacij, od tega običajno 4 mrke. 

Letna tabela Lunacij in Mrkov

Vse od leta 2006 za vas vsako leto pripravljam letne tabele Lunacij in mrkov. Podatke aktualno leto boste našli s klikom na spodnjo povezavo.

Lunine mene in mrki - seznam Luninih men in mrkov 


Uporaba tabele Lunacije in mrki

Uporaba tabele za Lunacije in mrke je zelo preprosta. V njej boste našli datum in za mrke še postavitev v zodiaku, kjer se zgodi obrat planeta na stopinjo natančno.

Na koncu vsake vrstice sledi opis za kakšna vrsta lunacije se dogaja na nebu.

Namig:
V svojem rojstnem horoskopu si označite stopinje, na katerih se dogajajo lunacije in mrki ter tako sami spremljajte dogajanje oz. se že vnaprej pripravite na ugodna in neugodna obdobja.

Kako predvideti vpliv Luninih men in mrkov vsak mesec (na vas ali na nekoga, ki ga zaradi njih le stežka "prenašate") ter kako si pomagati pod posameznim, se boste naučili na tečaju Skrivnostni svet Luninih men in mrkov

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Vpliv mrkov na vaše življenje

Mrki se zgodijo vsaj štirikrat letno, torej precej pogosto. Lahko povzročajo stresno življenje ali priložnosti za rast in razvoj.

Da bi jih lahko bolje razumeli, sem za vas pripravila spletni tečaj Lunacije in Mrki, na katerem boste podrobno spoznali sončev in lunin mrk ter njun vpliv na vaše življenje.

  • Irena Stopar pravi:

    Kako pogosto čutite vpliv lunacij in mrkov? Poznate koga, ki ga “vodijo po svoje”?

  • >