Peter Vukovič

Intervju: Peter Vukovič – zobozdravnik, šaman, astrolog

Intervju: Peter Vukovič - zobozdravnik, šaman, astrolog

Irena Stopar: Peter Vukovič, živijo in hvala, ker si se odzval na moje povabilo, da te predstavim ljubiteljem astrologije. Nekaj malega bova povedala o tebi, o tvojem življenju in o astrologiji. Začela bi z radovednostjo. Po poklicu si zobozdravnik in vodiš zobozdravstveno varstvo otrok. Kako to, da si se odločil za poklic zobozdravnika?

Peter Vukovič: Res je, po poklicu sem zobozdravnik s specializacijo iz otroškega in preventivnega zobozdravstva. Dolgo časa sem bil zelo naravoslovno usmerjen tip človeka. Zobozdravnik sem pa najbrž postal zaradi sosede, ki je bila zobozdravnica in sem vedno užival ob njenih zgodbah in vseh tistih flaškah in instrumentih v njeni ordinaciji.

Irena Stopar: Kako gresta skupaj zobozdravstvo in astrologija?

Peter Vukovič: Zobozdravstvo in astrologija v Sloveniji žal ne gresta skupaj. Na veliko žalost je slovensko zdravstvo še zelo »trdo« in sprejema samo že uveljavljene metode in doktrino. Vsakršno ukvarjanje z alternativo pa je kaznovano z odvzemom licence za delo, zato se s temi stvarmi ukvarjam pač v prostem času.

Irena Stopar: Rodil si se na Primorskem, pristal na Štajerskem. Kako se Primorec počuti kot Štajerec? Te vleče nazaj na morje?

Peter Vukovič: Življenje preseneča in si nikoli nisem mislil da bom delal nekoč na Štajerskem, vendar je bilo tako očitno napisano. Tudi če pogledaš mojo astrokartografijo, mi kaže pot na vzhod, torej iz Primorske v belo Ljubljano, potem še malo na vzhod – na Štajersko. Tu sem zadovoljen in nimam nič proti, če se moje popotovanje na vzhod počasi konča.

Štajerci in Primorci se že pregovorno dobro ujamejo zaradi podobnosti v karakterjih, kar lahko samo potrdim. Na Primorskem imam še svojo primarno družino. Sedaj, ko obstaja avtocesta, pa pogrešanje ni več tako potrebno, saj sem v dveh urah lahko tam. Ja, brez morja pa še vedno težko preživim.

Irena Stopar: Veliko potuješ. O tvojih potovanjih smo se večkrat pogovarjali na predavanjih. Kaj te vleče v tuje dežele?

Peter Vukovič: Potovanja so moja strast, zato potujem čim več in kadarkoli lahko. Najpogosteje si vsako leto privoščim eno potovanje v neznane dežele. Svet je zelo velik in zelo pisan, moja radovednost pa mi ne da miru, da ne bi čim bolj raziskal, kako in kje živijo ostali ljudje. Potovanja odpirajo um in širijo obzorja, spoznavanje novih ljudi, novih filozofij, nove kulinarike in novih krajev. Prepričan sem, da so mi ravno potovanja dala ogromno novih spoznanj o sebi in svetu.

Irena Stopar: Imaš kakšno prav posebno zanimivo anekdoto s svojih potovanj?

Peter Vukovič: Dogodivščin in anekdot se sčasoma nabere ogromno, zato se težko odločam katero bi izbral. Zanimiva je bila npr. izkušnja, ko sem po zelo čudnem spletu naključij praznoval Novo leto v Venezueli pri popolnoma neznani družini (seveda spletnega izvora). Bilo je skrajno nenavadno praznovati Božič na plaži,na silvesterski večer pa so me klicali še iz slovenskega nacionalnega radia, kjer smo potem vsi prisotni voščili vse najlepše tudi v Slovenijo, čeprav je tam bil takrat sneg in mraz. Mi v Južni Ameriki pa smo se pa polivali z vodnimi baloni zaradi vročine.

Irena Stopar: Vem, da je vrtnarjenje tvoj konjiček. Je samo konjiček, način življenja, sprostitev ali še kaj drugega? Prosim, povej več o tem, kako kot moški doživljaš skrb za rastline.

Peter Vukovič: Če smo pošteni in odkriti je edina realna stvar na svetu naš lepi planet, mati Zemlja s vsemi darovi ki nam jih daje. Vse ostalo: denar, delnice, banke, politika, vojne, današnja družba in družbeni sistem je pač zame nujno zlo in življenjska okoliščina. Tukaj velja stari pregovor: »Prah si bil in v prah se povrneš«.

Izjemno dober občutek je pridelati nekaj svojega, nekaj zdravega, pojesti nekaj, kar je nastalo s trudom lastnih rok in ni bilo kupljeno v nekem diskontu. Zraven dobiš pa še bonus - zastonj sončenje in zastonj glasbeno spremljavo ptičev. Da sploh ne omenjam kakšen blagodejen vpliv ima narava na vsakodnevne strese, ki jih doživljamo v tem ponorelem svetu.

Irena Stopar: Kako zgleda tvoj tipičen dan?

Peter Vukovič: Del mojega tipičnega dneva seveda zavzema služba, kjer se preklopim v pač čisto en drug svet, potem pa pridejo užitki kot so narava, druženje z prijatelji, meditacija,branje. Sedaj, ko živim v gozdu, mi večino časa, vsaj v topli polovici leta, vzame ukvarjanje z vrtom in zelenico. Letos sem si na primer pripravil celo kolekcijo čajev za zimo. Seveda brez filter vrečk, ampak iz vzgojenih ali divje rastočih rastlin. Verjemi, da ima tak čaj še posebej veliko dodano vrednost.

Irena Stopar: Zasledila sem, da te močno pritegne šamanizem. Kaj je tako posebnega pri njem?

Peter Vukovič: Šamanizem je le ena izmed zadev, s katero se ukvarjam. Šamanizem je tisočletja stara modrost, ki obstaja na celem svetu. Vsebuje ogromno znanja in ponuja popolnoma drugačen pristop kot uradna znanost.

Današnja materialna družba, je šamanizem stlačila med tako rekoč pravljice in mite, ker ne priznava nobenih drugih poti in resnic. Ko pričneš raziskovati šamanizem, prav kmalu uvidiš popolnoma nove resnice ki te osupnejo. Pravzaprav je popolnoma enako kot z astrologijo. Te znanosti si šele počasi utirajo pot nazaj med ljudi, še posebej med zahodnjake.

Irena Stopar: Z velikim veseljem se spominjam naših predavanj v Mariboru. Včasih si malo zamudil, včasih kaj »prešprical«, včasih pa si nas presenetil s čim zanimivim ali okusnim. Skratka, ob tebi nikoli nismo bili sigurni, kaj sledi. Vedno pa si pristopal zelo pozitivno in nas spravljal v smeh. Bi to pripisal svoji naravi ali čemu drugemu?

Peter Vukovič: Do vseh ljudi zmeraj pristopam odkrito, odprto in sproščeno. Zelo kmalu se pokaže ali bom ostal v tej družbi ali jo bom zapustil. Pretvarjanja, da nekje uživam ali da mi je nekaj všeč pa pri meni ni. Preprosto sovražim hinavščino, pretvarjanje in dvoličnost. Sem kot odprta knjiga in v svojem duhovnem razvoju sem dosegel točko, ko mi ni treba biti z ljudmi, ki mi niso všeč samo zaradi tega, ker se spodobi ali ker »kaj bodo rekli sosedje«, kar je slovenska značilnost. V Šoli astrologije Astro (zdaj Astro Akademiji) sem zmeraj užival v odprti, nesebični energiji, smehu in seveda konstruktivnemu delu, zato pogrešam te čase.

Irena Stopar: Name si zelo močno vplival in zelo cenim tvojo odprto energijo. Nekoč si mi rekel, naj ne bom »takšna devica«. V tistem trenutku me je kar streslo, a sem se zamislila in mislim, da sem uspela del te svoje narave malce izboljšati prav zaradi tvojih besed. Kaj ti je šlo tako na živce, da si mi moral povedati »svoje«?

Peter Vukovič: Če si lahko privoščim kritiko si še zmeraj»devica«,  draga Irena. Device so pač pridne,marljive, delovne in med ostalim zamudijo marsikaj drugega v življenju zaradi dela in občutkov obveznosti. Vem, kako sem ti včasih šel na živce s svojim Dvojčkovim »bomo že«. Sedaj se več ne druživa dosti,ampak po mojem se dosti nisi spremenila, ker te na Facebooku vedno zasledim v delu. Samo srčno upam, da si se spremenila.

Irena Stopar: Enkrat si omenil, da je astrologija tako težka kot medicina. Kaj se ti je takrat podilo po glavi? Še misliš tako? Prosim, povej več.

Peter Vukovič: Študij medicine je težek predvsem zaradi ogromne količine podatkov, ki se jih moraš naučiti v detaljih, kompleksnosti in povezavah. Je zelo podobna astrologiji. Spomnim se izpita iz Osnov astrologije, ki smo ga pisali 6 ur! Tako dolgega izpita do takrat še nisem pisal, prav tako pa tudi astrologije nikoli ne znaš v celoti in se jo moraš učiti in izpopolnjevati celo življenje.

Irena Stopar: Uhhh… tisti izpit. Verjetno ne veš, da sem od naših prvih začetkov do zdaj izpite precej skrajšala. 🙂

Irena Stopar:  Štiri leta smo bili skupaj na »zvezdni poti« kot jo imenuje Branka Talaber. Pristal si v skupini samih žensk. Kako si doživljal naša druženja?

Peter Vukovič: Naša zvezdna pot je bila v vseh pogledih ena prijetnejših izkušenj v mojem življenju. Vedno je bila prisotna tista prešerna, pozitivna energija. Glede na to, da sem hodil na pretežno žensko srednjo šolo, pretežno žensko fakulteto in da delam že preko dvajset let obkrožen z 12 ženskami, mi je bila naša skupina pač nekaj normalnega. Ženske so mi usojene in se z njimi odlično razumem! Večinoma ste carice!

Irena Stopar: Si tik pred diplomo, kjer raziskuješ zdravstveno področje. Je na izbiro teme vplival tvoj poklic ali kaj drugega?

Peter Vukovič: Uf, diplomo imam na pol pripravljeno že pet let, pa še kar tam stoji. Nekoč bi sam sebi rekel, da sem lenoba, sedaj pa vem da pride vse v življenju ravno takrat, ko je treba. Kadarkoli sem se lotil dokončanja diplome, mi je nekaj prišlo na pot. 

Na koncu sem vzel to kot signal, da še očitno ni čas za to in vem da bom diplomiral, ampak ne na silo takoj in zdaj, ampak ko bo za to čas. Vedno in zmeraj dobimo signal oz. sporočilo, ko je nekaj na vrsti. V to sem prepričan! Nekoč sem bil hiter, vse delal čim temeljiteje in čim prej, tako rekoč sem kljukal na listek, kaj sem že naredil in kaj še nisem in imel velikokrat slabo vest zaradi občasne dvojčkove lenobe, sedaj pa razmišljam drugače.

Irena Stopar:  Pred leti sva se pogovarjala, da bi pripravil tečaj na temo medicinske astrologije. Še razmišljaš o tem?

Peter Vukovič: Moja diploma je raziskovanje medicinske astrologije. Že med svojim delom sem ugotovil ogromne razlike med posameznimi znamenji in zobozdravniško ordinacijo. Tako so vodni znaki najbolj občutljivi na bolečino, zemeljski znaki najbolj odporni na le-to, zračni znaki najbolj površni pri skrbi za svoje zobe, ognjeni znaki imajo zmeraj zelo burne reakcije na določene posege ali zdravila.

To me je pritegnilo k raziskovanju medicinske astrologije in sem seveda ugotovil, da astrologija tudi na tem področju drži kot pribita. Govorim pa o pogostnosti bolezni, o organih, ki so občutljivi, poteku in izhodu iz bolezni. Ko bo enega lepega dne moja diploma končana in zagovarjana, mislim, da bo prebudila zanimanje marsikoga. 

Tako kot praviš, sem bil in sem še pripravljen za širjenje tega znanja. Učenje in predajanje znanja, je za mojega Merkurja kot obliž na rano. Zato tudi ne delam astroloških analiz za denar in zaslužek, ker to pač ni moje poslanstvo. Moje poslanstvo je predajanje znanja in v tem sem vedno užival. Denar pa je zame resnično tisto nujno zlo, ki ga seveda tudi sam potrebujem in hodim v službo, vendar me ne premami.

Moje vrednote so drugačne. Naj ne zveni kot ego, ampak če sem v kaj popolnoma prepričan je to, da bo ta naš svet takoj lepši, ko bomo prioritete ljubezni, srčnosti, pomoči in prijateljstva uvrstili nad denar, nakupe in materializem. Predvsem pa takrat, ko se bomo vrnili nazaj k materi Zemlji, ki je naša edina mati, podpornica in zaščitnica. To niso »reality showi«, Las Vegas, »late night shoppingi«, moda, trendi in podobno. To vse je zame izumetničeno in zlagano, ker predvsem temelji na komerciali in seveda spet na denarju.

Irena Stopar:  Katere dele astrologije še danes uporabljaš v svojem življenju? Tokom študija si nekaterim znancem razlagal horoskope. Ko pa si zaključil študij, si mi povedal, da tega več ne počneš. Kako to?

Peter Vukovič: Priznam, da se ne ukvarjam več samo z astrologijo. Kombiniram jo še z drugimi tehnikami. Še vedno pa trdim, da dobro in natančno izdelana natalna karta posameznika pove več o človeku kot si lahko sploh kdo misli. Tako, da za vsako tako osebo, ki pride v moje življenje, uporabim hiter ali pa bolj natančen pogled v natalno karto in marsikdaj že s tem zelo dobro spoznam človeka, še preden se to pokaže tudi v praksi.

Zato je natalna astrologija zame kraljica astrologije, iz katere vse izhaja in upam, da bo dobila večji pomen v svetu. Optimist pa sem, ker je na splošno znano, da se 13.000 letna vladavina moške energije končuje in se pričenja dolgo, lepo obdobje ženskih energij, kjer bo astrologija sigurno pomembna.

Irena Stopar:  Si en redkih moških, ki se je odločil za študij astrologije in vztrajal v vseh tečajih. Kje misliš, da je vzrok, da se več moških ne odloča za astrologijo?

Peter Vukovič: Odgovor na vprašanje o deležu moških v astrologiji pa je enostaven. Za »pravega« moškega se to v Sloveniji ne spodobi. Le kaj bo rekla žlahta in sosedje? Moški mora ljubit avtomobile in nogomet. Žal je tako, ampak vidim, da že dolgo nisem več edini. Vidim, da se razmišljanje spreminja. Tudi moški astrologi nastajajo in temu se lahko samo veselim!

Irena Stopar:  Kakšen nasvet imaš za tiste, ki se spogledujejo z astrologijo, bi se je radi naučili in koristno uporabili v življenju?

Peter Vukovič: Absolutno priporočam astrologijo vsakomur. Vsak naj jo uporabi tako kot čuti, ampak, če jo uporablja profesionalno, bo zelo presenečen, koliko se da iz nje naučiti. Samo um je treba odpreti. Še bolj pa srce. Potem pa se stvari odvijejo same od sebe!

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Certificirani Natalni Astrolog

Program je primeren za ljudi, ki želijo pridobiti poklic natalni astrolog ali želijo postati bolj srečni. Postanite najboljša verzija sebeizboljšajte uspešnost pri delu, ustvarite boljše odnose z ljubljeno osebo, domačimi in prijatelji in še veliko več.

>