Dež meteorjev ali utrinki z neba

Dež meteorjev ali utrinki z neba

Meteorji padajo z neba 

Dež meteorjev ali utrinki z neba so nekaj čudovitega. V poletnem času se vsako leto kar kopičijo v juliju in avgustu. Največ jih lahko naštejete malce pred sredino avgusta. Vidite jih lahko le v jasnih nočeh, ko Luna ne sveti premočno.

Tudi letos lahko od 11. do 13. avgusta ponovno uživate v pogledu na stotine in tisoče meteorjev, ki dobesedno “dežujejo” po nebu. To je pogled, ki vse nas razveseljuje in navdihuje v tem času prav vsako leto.

Luna nam pri opazovanju lahko pošteno zagode. Letos imamo srečo, da se čas deževanja meteorjev dogaja po prazni luni in zato še ni tako svetla, da bi vas motila pri opazovanju šviganja le-teh. 

Največ utrinkov boste "ujeli", če se boste odpravili ven po polnoči. Takrat, če le ne bo oblakov, lahko pričakujete predstavo, ki jo vsako leto za nas prireja nebo.

V dvoje je lepše

V kolikor se boste na opazovanje podali v dvoje, bosta lahko oba izkoristila čudovito priložnost za sanjski romantični večer, kjer bosta sanjarila kot takrat, ko sta se spoznala ali se zavedla, kako zaljubljena sta drug v drugega.

Želim vama, da bi najlepše trenutke odnesla s seboj in jih podoživljala vsaj do naslednjega avgusta, ko lahko “vajo ponovita”. S seboj vzemita odejo, pregrinjalo ali ležalnik. Udobno zleknjena bosta lahko resnično uživala pod milim nebom.

Namig za samske

Samski se nikar ne držite zase. Pojdite v naravo, opazovat meteorje, saj se vam lahko ob pogledu na njihovo šviganje skozi nebo zgodi, da boste natančno vedeli, kakšnega partnerja si želite ob sebi in ga čez nekaj časa tudi pritegnili v svoje življenje.

Ko sem bila majhna, so mi rekli, da si ob vsakem utrinku, ki ga "ujamem", lahko nekaj zaželim. Da se bo to kasneje uresničilo. Vem, da ste odrasli in pametni. Pa vendar vam priporočam, da za večer, dva ali tri pozabite na svojo pamet in vsaj za hip oživite svojega notranjega otroka.

Grški miti in legende oživijo na nebu

Pred pogledom v nebo lahko preberete kakšno mitološko zgodbo. V tem času priporočam mit o Perzeju. Perzej je bil sin Zevsa in Danaje. Velja za enega redkih grških junakov, ki ni imel negativnih lastnosti. Bil je lep, močan, spreten in uspešen pri vsem, česar se je lotil.

Zato je lahko navdih vsakemu človeku v nepredvidljivem času, v katerem živimo. O tem in še drugih (skupaj 54) mitih in legendah ter o tem, kako jih v vsakodnevnem življenju doživljate v današnjem (sodobnem) času, teče beseda pri Zvezdah stalnicah.

Praktični napotki

Sama dež meteorjev opazujem vsako leto že več kot desetletje. Najbolje jih boste videli in največ našteli nekje “malo višje”. To je v hribih ali vsaj na mestih, ki niso pretirano svetlobno onesnažena. Toplo se oblecite, saj znajo biti noči v tem času že precej mrzle.

Pozabite na kratke rokave. Sama ponavadi s seboj vzamem topla oblačila. Med njimi celo bundo. Priznati moram, da ni bila nobeno leto odveč. Če se odpravljate opazovat meteorje za vso noč, vzemite še odejo in kak prigrizek.

V kolikor boste meteorje opazovali v naravi, boste na travniku ali ob obronku gozda opazili različne iskrice radovednih živalskih oči. Zgodilo se je že, da mi je priboljške kakšna živalca odnesla, zato priporočam, da vzemite kak dodaten grižljaj s seboj, da bo ostalo kaj tudi za vas.

Priporočam tudi kak topel napitek, še posebno topel čaj. Če niste voznik in vam ne škoduje, morda še kakšnega "kratkega", da vas pogreje. Predvsem pa pojdite v naravo s spoštovanjem do nje in njenih prebivalcev. 

Tisto, kar ostane za vami, naj bo čista, neokrnjena narava, v kakršno ste prišli. Smeti poberite in vzemite s seboj. Odvrzite jih v zabojnik, kamor spadajo. Oborožite se še z otroškim navdušenjem, veliko dobre volje, v slabših vidnih pogojih tudi z malce več potrpežljivosti. 

Naj vam ta čarobni čas ostane v nepozabnem spominu in se vam uresničijo vaše srčne želje!

About the Author Irena Stopar

Ljudem pomagam postati najboljša verzija sebe. S tem postanejo bolj srečni in uspešni ter zaživijo življenje po svoji meri.

follow me on:

Miti in legende živijo v vas

Ob pogledu na meteorje ali utrinke si zaželite nekaj lepega. Naši predniki pravijo, da se goreče želje v tem času lahko uresničijo.

Miti in legende živijo v vas. Doživljate jih kot "višjo silo", saj prebivajo na vašem nezavednem nivoju, do katerega le stežka prodrete sami in brez znanja astrologije. Ker krojijo vaše življenje, jih je vredno spoznati in uporabiti za več sreče.

 • Irena Stopar pravi:

  Kako pogosto pogledate v nebo? Se v času dežja meteorjev odpravite ponoči ven in opazujete ta čudoviti pojav? Si morda tudi kaj zaželite? Kaj si boste zaželeli letos?

 • Mojca Kirn pravi:

  Sem opazovala utrinke, komete že drugo leto . Sem na morju . Zelo lepo je bilo in obe noči sta bili topli , zato sem jih tudi zunaj prespala. Želje imam tudi in sem razmišljala o tem kolikor sem lahko.

  • Irena Stopar pravi:

   Mojca, hvala za komentar. Poletje kar vleče v spanje pod zvezdnim nebom. Če pa se druži še z utrinki, verjamem, da ste v nebo poslali kakšno željo, ki se bo uresničila. Držim pesti za vas! 🙂

 • Dušanka pravi:

  Hvala gospa Irena, da ste me spomnili na utrinke, bom opazovala, saj živim na vasi, in je nebo posuto z zvezdami.
  Pa lep zvezdni pozdrav !

  • Irena Stopar pravi:

   Gospa Dušanka, se strinjam z vami. Na vasi je vse še lepše, ker ni svetlobne onesnaženosti.
   Čim več utrinkov ujemite! 🙂

 • Nadja Stepančič pravi:

  Tudi jaz sem stala pri oknu in opazovala metorje tri ali štiri so švignili mimo in zaželela si želje, želim si da se katera uresniči. Lp Nadja

  • Irena Stopar pravi:

   Nadja, potem pa se pridružim vašim željam. Naj se uresničijo vse, ki so dobre za vas. 🙂

 • >